Vill njuta av livet – trots allt

Timo har sedan fyra år den kroniska sjukdomen myelom, en cancersjukdom som uppstår i benmärgen. Han bestämde sig tidigt för att leva livet fullt ut, inklusive att jobba heltid, och att inte vara ett offer.

– Jag arbetade som sportchef för en bandyklubb i Oslo, det var väldigt hektiskt och jag trodde att jag höll på att bli utbränd. Då bestämde jag mig för att tänka mer på mig själv, flyttade hem till Ludvika och fick anställning på Arbetsförmedlingen. Så här i efterhand kan jag tycka att det var ett sammanträffande att mitt första företagsbesök var hos Svan Care!

Men problemet var inte utbrändhet, utan myelom, en cancersjukdom som uppstår i benmärgen. Cancern orsakade många sjukhusvistelser i både Falun och Uppsala. Cellgifter, stamcellstransplantation, operationer i rygg och höfter följdes av en sjukskrivning på två och ett halvt år. Väl tillbaka i vardagen stötte Timo på fler svårigheter.

– Att gå på toaletten blev snabbt ett problem. Eftersom ryggen var stel nådde jag inte att torka mig. Det gick att hitta lösningar, men ett toalettbesök kunde ta en halvtimme. Jag ville aldrig gå hemifrån.

Timo fick tidigt kontakt med en arbetsterapeut som föreslog en Bidette R3.

– Den förenklar tillvaron väldigt mycket och jag känner mig fräsch. Nu har kroppen ställt in sig på att behoven ska utföras på morgonen innan jag går till jobbet, och sedan klarar jag mig hela dagen.

Problemen med ryggen är ibland mindre och ibland större. Timo vet att de ständigt återkommer, men han väljer ändå att se positivt på tillvaron.

– För mig är det viktigt att klara mig själv, att kunna äta och att kunna gå på toaletten på egen hand. Jag vill fokusera på det som är bra och verkligen njuta av livet – varje dag!

Klicka här för att ta del av fler Stories