Stark som en oxe

Dagen före julafton 2012 fick Nina diagnosen MS. Efter en lång sjukdomshistoria med dels cancer och höftledsoperationer kändes det ändå skönt att äntligen få veta. Först trodde Nina att allt var över.

— Min man och jag stod gråtandes i köket. När vi efter någon dag tordes läsa på datorn om Ms, och då förstod att det inte alls var en dödlig sjukdom så andades vi ut och sa att det här klarar vi.

Åren före diagnosen gick Nina runt i ovisshet och blev sämre och sämre. Tappade balansen, blev klumpig och det blev svårare och svårare att gå på toaletten. Hon gick till läkaren flera gånger men kände att hon inte blev tagen på allvar. Det skylldes på hennes höftproteser hon tidigare fått inopererade. Efter många jobbiga vändor fram och tillbaka fick hon kontakt med en ny läkare och det resulterade i både ryggmärgsprov och röntgen med magnetkamera.

— När jag väl fick diagnosen så kände jag att jag hade två val. Att ge upp och deppa ihop. Eller att fortsätta leva och ge jag mig tusan på att ta mig igenom detta.

Tillvaron blev inte helt enkelt för Nina. Provtagningar, och val av bromsmediciner. Nina hade bestämt sig för att bara göra det och klara av allt, något som gjorde henne starkare i den resan.

— Efter allt jobbigt jag varit med om så kunde det ju inte bli så mycket sämre. Det blev det inte heller. Vi flyttade till ett nytt hus 2013 med bättre förutsättningar. Kommunen här har hjälpt till med anpassningar i och utanför huset för att allt skulle bli bra för mig.

Nina är idag förlamad från bröstet och ned. För att Nina skulle klara sig själv på toaletten installerades LIFT och Bidette. LIFT för att lättare kunna sätta sig och ställa sig upp från toaletten. Bidette för rengöring med spolfunktionen.

— Det är så viktigt att klara sig själv på toaletten. LIFT och Bidette har gjort jättestor skillnad för mig. När vi har varit på semester har jag behövt hjälp. Då är det lätt att längta hem till sin egen toalett.

Nina sprudlar av energi och utstrålar en styrka som smittar av sig. Inte nog med att hon kämpar med sina egna rutiner, nu hjälper hon andra också. Många i liknande situationer läser Ninas blogg.

— Det var min dotter som uppmuntrade mig att starta en blogg eftersom mina inlägg på Facebook blev längre och längre. Sagt och gjort, nu skriver jag flera gånger i veckan. Allt från vardagshändelser till hur sjukdomen påverkar mig. Jag har fått kommentarer om hur mina blogginlägg hjälper andra. Det är det som är syftet, att göra andra mer hoppfulla och glada när dom läser.

Innan Nina blev sjukskriven arbetade hon i butik där hon dagligen träffade människor och gärna bjöd på sin tid och bra service. Den tiden saknar hon ofta.

— Jag har haft det jättejobbigt men nu tror jag att jag är en bättre person än jag var tidigare. jag är lugnare, jag mår så himla bra. Jag tycker om människor och ler och känner mig glad då jag är ute och åker. Nu känner jag mig stark som en oxe!