Sitt-ergonomi

När livet levs sittande kommer sittergonomi i fokus.

Sittergonomi i vardagen har ledorden säkerhet, komfort och funktionalitet.

En bra sittställning ska främja delaktighet och självständighet och ge möjlighet att leva ett bra liv i vardagen. God sittergonomi är dessvärre inte det enklaste att uppnå. I vardagen sitter vi i olika situationer t.ex. vid matbordet, på toaletten och att röra sig sittande i rullstol. För att ge bästa sittergonomi arbetar vi på Svan Care med anatomi och vardagsfunktion i fokus.

Att sitta under lång tid är krävande då människokroppen inte har de bästa anatomiska förutsättningarna för att sitta. Människan är utvecklad för att röra sig, stå och gå. När vi sitter ner har vi inte mycket stöd av skelettet jämfört med arter som sitter mycket t.ex. apor. Vårat bäckenben och musklerna som fäster här fungerar bäst när vi står upp. När vi sitter ner krävs mycket muskelaktivitet för att hålla bålen stabil och upprätt. Det är lätt att tippa åt sidan och sjunka ihop då muskelkraften inte räcker till. En hopsjunken hållning påverkar andning, matsmältning, cirkulation mm negativt.

Ett bra sittande lyfter hela livet

Vi kan alla drabbas av nedsatt förmåga att sitta när som helst i livet, p.g.a. sjukdom, skada eller medfött funktionshinder. Personer som sitter i rullstol kan ha allt ifrån mycket god förmåga att sitta stabilt och upprätt till att inte kunna sitta alls och sjunka ihop om det inte finns stöd för bålen. Det ger olika utmaningar för oss som utvecklar hjälpmedel.

Individens unika kroppsfunktion, kroppsmått, livsmiljö och aktiviteter i vardagen styr vilka hjälpmedel som kommer att fungera bra. Vi önskar att de hjälpmedel du finner i vårt sortiment ska fungera i sitt unika sammanhang.

Vill du läsa mer om sittande kan du läsa artikeln från tidningen Fysioterapeuten. Innehåller Handbok till bra sittande och Undersök för bra sittande.

Fredrika Cassel

Fredrika Cassel

Leg fysioterapeut/Säljare

Mobil: 072-660 21 82
fredrika.cassel@svancare.se

Krabat

Krabats sadelstolar har utvecklats för att hjälpa barn och unga till bättre sittergonomi genom en unik formgivning av sadelsits. Att sitta på sadelstol ger mycket goda förutsättningar att sitta genom att sittställningen härmar den position kroppen har i stående, vilket automatiskt ger en bättre hållning.

Balance & Bidette

Att sitta på toaletten är en alldeles speciell sittergonomisk utmaning; att sitta på en ring, med minimalt stöd och dessutom vara så självständig som möjligt är en balansakt och krävande för brukaren. Svan Cares spol- och torksitsar är gjorda för att fungera i kombination med fristående hygienstolar för dem som behöver mer stöd. Svan Care Balance toalettstöd ger stöd åt personer med funktionshinder samtidigt som dess inkluderande design gör att alla i familjen kan använda samma toalett.

V-trak

V-trak rullstolsryggar kan erbjuda komfort och dynamisk stabilitet för personer i alla åldrar och alla sorters rullstolar. Genom smarta mekaniska lösningar kan V-trak rullstolsrygg formas för individen till ett anatomiskt stöd. Det är inte brukaren som ska formas av hjälpmedlet. Ett bra hjälpmedel kan anpassas för att passa den som använder det.

Svan Care skall vara det självklara valet för personer som behöver hjälpmedel

Vi har arbetat i mer än 20 år med att utveckla produkter utifrån människors behov i badrumsmiljöer och alltid haft brukarens bästa för ögonen när olika lösningar har tagits fram.