Bild: Odalmannen Säter

Projekt: Odalmannen Säter

Säters kommun har färdigställt ett LSS boende med 6 platser i lugnt läge, insprängt i Villaområdet i kvarteret Odalmannen i Säter, Dalarna. Boendet som var klart för inflyttning hösten 2023 är nu fullbelagt i alla 6 lägenheterna. Utöver det rymmer byggnaden även gemensamhetsutrymmen, personalutrymmen och en trivsam trädgård.

Lägenheterna med kök, sovrum, vardagsrum och badrum har gott om utrymme och är väl utrustade med bland annat höj- och sänkbara tvättställ och WC.

Svancare har genom Dalab, som är VVS entreprenör till Byggpartner som huvudentreprenör levererat komplett badrumsinredning med elektriskt höj- och sänkbar toalett med inbyggda armstöd. Detta ger den boende korrekt sitthöjd och underlättar vid förflyttning till och från toalett samt vid uppresning. Armstödet är försett med toapappershållare för att alltid ha papperet inom räckhåll.

Den höj- och sänkbara toaletten har handkontroll som antingen manövreras av den boende eller personalen. Handkontroller som används ofta fästs smidigt fast på armstödet. När den sällan används kan den hängas på en krok på sidan av cisternen. Höj- och sänk funktionen gör att varje boende alltid har korrekt sitthöjd. Dessutom kan toaletten användas som uppresningshjälp för dem som behöver det. En stor fördel är att WC fixturen tål att duschas på, vilket underlättar både vid dusch av brukare och vid städning av toaletten.

En praktisk krok på den höj- och sänkbara toaletten är perfekt ”parkering” av handkontrollen när den sällan används.

– Den höj- och sänkbara toaletten underlättar verkligen för att se till att alla boende får korrekt sitthöjd och kan därmed sitta säkert på toaletten. Att det dessutom går att spola av toaletten med duschen vid städning underlättar verkligen för oss personal

Maria Kurkkio

Undersköterska, Odalmannen

För att möjliggöra säkra och självständiga morgonbestyr har tvättstället utrustats med rejäla grepphandtag med infälld kontrast för tydligt grepp. Tvättställen har också försetts med manuell höj- och sänkfunktion så att höjden lätt kan anpassas till längden på de olika lägenhetsinnehavarna. Det grunda tvättstället medger att man lätt kommer under det med knäna när man sitter i rullstol.

Gott om utrymme i kombination med höj- och sänkfunktion på tvättställ och toalett medger en väldigt bra arbetsmiljö för personalen.

Produkter levererade av Svancare:
WC fixtur, höj- och sänkbar med toalettporslin, sits och armstöd
Tvättställ med höjdjustering

Antal WC: 6
År: 2023

Läs mer om bygget av LSS-boendet Odalmannen:

Första spadtaget för nya LSS-boendet – sater.se
Ny bygger vi LSS-boende i Säter – byggpartner.se
Invigningen drog stor publik: ”Som natt och dag” – sodran.se

Produkter levererade av Svancare:

Ropox Toalettlyft

WC fixtur, höj- och sänkbar med toalettporslin, sits och armstöd

Tvättställ

Gaius Sense Royal tvättställ med höjdjustering, manuell