Bild: Arbetsterapeuterna Lisa och Simonette

Projekt: Elevhemmet i Kristianstad

På Riksgymnasiet i Kristianstad finns en djup förståelse och kunskap om elever med rörelsehinder. Skolan har stora möjligheter att anpassa utbildningen för att passa varje individ. För elever som bor långt från skolan finns det möjlighet att bo på elevhemmet i centrala Kristianstad. Här finns personal dygnet runt, och eleverna får sina individuella behov tillgodosedda, vilket bidrar till ökad självständighet.

Mer än hälften av rummen på elevhemmet är utrustade med spol- och torktoaletter, Bidette R3, från Svancare. I vissa fall är eleverna redan vana vid dessa anpassningar hemifrån och vill fortsätta använda dem på elevhemmet. I andra fall får de möjlighet att använda spol- och torktoaletter när de flyttar in, vilket hjälper dem att klara sina toalettbesök självständigt.

Carolina Hell, enhetschef på elevhemmet, ser det som en stor fördel för eleverna att kunna vara självständiga och sköta sin hygien själva. Hon betonar att skolans mål är att främja vuxenliv och självständighet, där spol- och torktoaletten spelar en viktig roll. ”Fördelar med Bidette R3 är också att man kan ställa in den individuellt, vilket är mycket bra när en elev flyttar ut och en ny flyttar in”, säger Carolina.

Arbetsterapeuterna Lisa och Simonette på Riksgymnasiets habilitering berättar att de alltid diskuterar toalettbesök med eleverna innan de flyttar in. Om eleverna inte har haft en spol- och torktoalett tidigare, får de möjlighet att prova på elevhemmet, vilket kan underlätta till att de får en i framtiden när de flyttar till egen lägenhet. Lisa och Simonette ser fördelar med Bidette R3, såsom enkel hantering och möjligheten att kombinera den med toalettstödet Balance. De menar att hjälp på toaletten kan vara en utsatt situation, och att det är mycket värdefullt för eleverna att bli självständiga.

Personalen på elevhemmet ser också stora fördelar med spol- och torktoaletter:

  • De slipper obekväma arbetsställningar och får en bättre arbetsmiljö.
  • Det blir mycket renare med spol- och tork jämfört med manuell torkning.
  • Relationen med eleverna förbättras när personalen inte behöver vara med vid toalettbesök.
  • Risken för att sprida bakterier minskar.
  • För manliga elever kan det kännas mer bekvämt när kvinnlig personal inte behöver hjälpa till.
  • Största vinningen är att eleverna får möjligheten att vara självständiga.

Bild: Axel, elev på riksgymnasiet

Hasan och Axel, två elever på elevhemmet, delar sina positiva erfarenheter av spol- och torktoaletter.

Hasan säger: ”Förr fick jag använda väldigt mycket papper, mina toalettbesök tog lång tid och jag blev mycket trött i handen. Det är bra att man kan göra så många inställningar på Bidette R3, då får jag det anpassat efter mig. Sen tycker jag det är bra att den är automatiserad, det är bara att trycka på en knapp så det är väldigt enkelt. Mina toalettbesök blir mycket lättare nu och de tar inte alls så lång tid. Har man vant sig vid en spol- och torktoalett så är det omöjligt att vara utan. När jag ska flytta till egen lägenhet så vill jag absolut ha en där! Jag är verkligen tacksam för att arbetsterapeuterna hjälper till att informera hur man ska göra för att få en spol- och torktoalett sen när man ska flytta.”

Axel berättar: ”Jag fick en spol- och tork när jag flyttade in på elevhemmet för 2,5 år sedan. Det var helt nytt för mig och jag såg möjligheterna i detta. Jag behövde inte ha någon som torkade mig där bak. Och det var en lättnad. Just nu går jag på toaletten helt själv. Man blir mycket mer självständig med den och det är det bästa.”

Bidette R3

Bidette R3

Automatisk bidésits med spol- och torkfunktion