Bild: Prästgärdet Säter

Projekt: Prästgärdet Säter

Svancare har levererat höj- och sänkbara toaletter och anpassad badrumsinredning till Prästgärdet Säter för ökad självständighet och säkerhet. Prästgärdet Säter är ett toppmodernt boende för en trivsam boende- och arbetsmiljö.

Säters kommun har färdigställt ett särskilt boende med 70 platser i naturskönt läge intill Ljusterns strand i Säter, Dalarna. Boendet som var klart för inflyttning hösten 2023 är nu officiellt invigt och är i full verksamhet. Boendet är fördelat på 30 boendeplatser för dementa, 30 platser för somatik och 10 platser för korttidsboende. Utöver det rymmer byggnaden även en daglig verksamhet.

Säters kommun har byggt för framtiden och skapat ett boende med trygghet och med ny teknik som skapar förutsättningar för självständighet. Boendet är utformat som ett lugnt och rogivande boende, med en trivsam, trygg och säker miljö. Utemiljön med spirande odlingslådor på skyddade innergårdar skapar motivation till utevistelse. Boendet har utformats tillsammans med personal inom socialförvaltningen i en så kallad designdialog. Personalen har därmed fått vara delaktiga i val av utrusning för att bäst underlätta vardagen för både boende och personal.

Lägenheterna har gott om utrymme och är väl utrustade med bland annat badrum med den mest moderna inredningen för funktionella vårdbadrum och dessutom tvättmaskin.

Svancare har genom Skanska som huvudentreprenör levererat komplett badrumsinredning med elektriskt höj- och sänkbar toalett med inbyggda armstöd. Detta ger den boende korrekt sitthöjd och underlättar vid förflyttning till och från toalett samt vid uppresning. Sitsen och armstöden är i röd kontrast för att lätt uppfattas av personer med nedsatt syn eller med demens. Armstödet är försett med toapappershållare för att alltid ha papperet inom räckhåll.

– Den höj- och sänkbara toaletten underlättar verkligen till exempel när vi ska förflytta en boende med turner till och från toaletten. Förflyttningen blir inte bara lättare för personalen utan också mindre riskfylld för den boende

Helena Impiö Axelsson

Undersköterska, Prästgärdet

Tvättstället är manuellt höjdjusterbart vilket medger att det enkelt kan anpassas utifrån olika längd och position i rullstol när en ny person flyttar in i lägenheten.

Bild till vänster: För att möjliggöra säker och bekväm duschning har duschen utrustats med dubbla L-formade duschstänger i kontrasterande röd färg som gör dem lätta att uppfatta vid nedsatt syn eller vid demens. På duschstången hänger en snygg och praktisk högblank duschkorg.

Bild till höger: Ovanpå tvättmaskinen finns ett skåp som specialanpassats med lutande överdel för att undvika att saker glöms kvar och för att underlätta städning. Vid sidan av spegeln sitter ett skåp för förvaring av de viktigaste personliga hygienartiklarna.

Antal WC: 70
År: 2023

Ropox Toalettlyft

WC fixtur, höj- och sänkbar med toalettporslin, sits och armstöd

Toalettpappershållare

Toalettpappershållare med avrivare

Gaius Royal Tvättställ Vit

Gaius Royal tvättställ med höjdjustering, manuell

Gaius Tillbehörsskåp

Tillbehörsskåp och tvättmaskinsskåp med lutande överdel

Gaius Modular duschstång

Gaius Modular duschstång, L-formad

Gaius Duschkorg för stödhandtag

Gaius Duschkorg för Gaius Solo / Modular Stödhandtag