Möt Mikkel

Mikkel är en fartfylld kille som går i tredje klass. Han har en lindrig CP-skada med vänstersidig svaghet och nedsatt balans som gör att grovmotoriska funktioner kräver lite extra av honom. Att sitta hela lektioner är en av de utmaningar han har i vardagen.

När Mikkel var tre år gammal fick han en Krabat Jockey sadelstol förskriven. Det var arbetsterapeut och fysioterapeut på Habiliteringen som gjorde bedömningen att det skulle vara bra för honom att sitta mer stabilt än vad han gjorde på en traditionell barnstol. Sedan dess har han sadelstol både hemma och i skolan.

”Den största skillnaden mellan Jockey sadelstol och andra stolar är att han klarar av att sitta med en bra hållning längre tidsperioder. När Mikkel var liten var det särskilt viktigt vid måltiderna. Numera är det särskilt viktigt vid läxläsning och för att må bra hela skoldagen. När han sitter i andra stolar än sadelstol börjar han luta och har svårt att hitta en bra sittställning. Då behöver han byta ställning ofta och ibland lägger han sig ner eller sätter sig på huk för att det är svårt att sitta på en vanlig stol. Han sitter verkligen mycket bättre på Jockey-stolen.” säger Mikkels mamma.

Mål och syfte med sadelstol.

Fysiologiska mål:

  • Stabilitet, balans och symmetri i sittande.
  • Sitta i en position som inte kräver onödig energi.

Funktionella mål:

  • Kunna utföra finmotoriska uppgifter, till exempel att skriva på ett optimalt sätt.
  • Kunna sitta alla lektioner under en hel skoldag.

Resultat

Mikkel sitter på Krabat Jockey Lite som är smidig att använda genom att den inte tar stor plats och dessutom ser den ut som en vanlig kontorsstol. Stolen kan tiltas och ställas om i höjd så det är lätt att variera sittställningen under dagen. I skolan används stolen tillsammans med ett bord som har urtag för kroppen och stöd för armarna som passar bra tillsammans med sadelstolen.

Mikkel har suttit på sadelstol i flera år och har bytt storlek och modell när behoven förändrats. Sadelstolen ger honom en symmetrisk och stabil sittställning som sparar kraft och ger bättre handfunktion jämfört med traditionell stol. Mikkel gillar sin stol!