Matheo vill mycket

Möt treårige Matheo, en viljestark och charmig kille. Hans mamma berättar om hans starka vilja och hur han utvecklats mycket mer än vad läkarna trodde var möjligt. Matheo drabbades av en skada vid förlossningen. Med sin kämpaglöd i kombination med bästa möjliga stimulans kommer han att fortsätta utvecklas, säger mamma.

Matheo har dyskinetisk Cerebral Pares (CP, GMFCS III) som gör att det är svårt att få kontroll på sina muskler. Han är mycket social och har fullt upp med att leka med sina jämnåriga. Hans utmaningar är fysiska, kognitivt har han bra funktion.

Mål och syfte med sadelstol

  • Fysiologiska mål: Att sitta i en bra sittställning som underlättar handmotoriken. Han behöver sitta med stabilt bäcken i en aktiv sittställning med kontroll på bålen, nacken och huvudet. Det ger bästa förhållandena för position och funktion i övre extremiteterna.
  • Funktionella mål: Att kunna använda Babblarna när han tränar kommunikation. Bordet är viktigt i det sammanhanget. Ett annat mål är att sitta i en bra position för att äta och träna munmotorik.

Resultat

Matheo har Jockey med hög Plusrygg, bålstöd, väst och huvudstöd både på förskolan och i hemmet. Han sitter bra i den genom att han får en stabil och bred understödsyta på sadelsitsen med benen abducerade. Bäckenet är stabilt och glider inte fram. Han får en bra position med bäcken, bål, huvud och skuldror i lod. Det gör att skuldrorna är fria och han kan använda händerna till att leka, kommunicera och äta. Huvudet kommer i en bra position för att tugga, svälja och träna munmotorik.