”Jag kan själv”
Lyckan att få lyckas

Att klara sig mer och mer självständigt ger en riktig boost för självförtroendet för alla barn. Det gäller i alla situationer men kanske allra mest på toaletten. Att klara toalettbesök är ett stort steg för både barn och föräldrar. Det kan ta lång tid och krävas ihärdig träning av flera olika moment som ingår. Det är värt en medalj för varje uppnått steg i rätt riktning mot att klara sin personliga hygien.

En viktig del i självständigheten är att sitta stabilt på toalettstolen så att både barnet och föräldrarna känner sig trygga, och det är fysiologiskt nödvändigt att kunna slappna av för att göra sina behov. Att vara själv en stund på toaletten, precis som mamma och pappa brukar vara, är en del i utvecklingen.

Hur blir det så enkelt som möjligt att göra allt ett toalettbesök innebär? Det är många moment att träna in och underlätta med hjälpmedel; att resa sig från sin rullstol, dra ner byxorna, sätta sig på toaletten, göra sina behov, torka sig, och så resa sig igen, ordna kläderna och flytta över till rullstolen innan händerna ska tvättas.

Varje överflyttning till toaletten är samtidigt ett viktigt tillfälle att få sträcka på kroppen, stärka benen och göra små moment för att göra överflyttningen så självständigt som möjligt. Målet självständighet kan vara mycket långsiktigt och ett mål på vägen är att barnet ska få möjlighet att göra de delar av överflyttningen de kan flera gånger om dagen. Toalettbesöken är ett naturligt tillfälle för det.

Det räcker att barnet kan hantera en hand- eller fotkontakt för att kunna ”torka” sig själv om toaletten har bidétillsats som spolar rent och blåser torrt. Det är ett viktigt steg för delaktighet och självständighet.

Klicka här för att ta del av fler Stories